איך נראה פענוח CT מוח וראש?

הראש, ועוד יותר ממנו המוח, הם האיברים החשובים ביותר אצל כולנו. כשאדם מדווח על בעיה רפואית או מצוקה שבין הגורמים האפשריים לה פגיעה באחד המרכיבים של המוח ועל כן נדרשת תמונה מפורטת של פנים המוח, במקרים רבים הוא יופנה לבדיקת CT. פענוח CT מוח וראש חייב להתבצע באופן מקצועי, עם תשומת לב מלאה לכל פרט ולכל ניואנס, כך שהרופא המטפל יקבל את מלוא האינפורמציה הדרושה לו לשם הפענוח ועל-מנת להחליט אם יש צורך בטיפול, ואם כן – מהו הטיפול המיטבי.

כיצד בנוי המוח שלנו?

ישנן מספר דרכים למפות את מוח האדם: חלוקה אחת היא לשלושת המבנים העיקריים שמרכיבים אותו – מוח גדול, מוח קטן וגזע המוח. המוח הגדול ממלא כמעט את כל הגולגולת ומורכב משתי המיספרות, הימנית והשמאלית. כל המיספרה נחלקת ל-4 אונות והן הפרונטלית, העורפית, הרקתית והקודקודית. המוח הקטן ממוקם מאחורי גזע המוח, ולמרות שמשקלו הוא כ-15% מכלל משקל המוח כמחצית מתאי העצב נמצאים בו. המוח הקטן הוא מרכיב מרכזי במערכת המוטורית (תכנון תנועות כולל כאלה מורכבות, תיאום בין שרירים, תזמון פעולות, שמירה על שיווי משקל) וכן מעורב בתגובות פחד. גזע המוח נמצא בחלק התחתון של הגולגולת ומחובר לחוט השדרה שבתוך עמוד השדרה. יש בו סיבי עצב הן של מערכת החישה והן של המערכת המוטורית, והוא אחראי על מנגנוני עוררות, על ויסות הטמפרטורה בגוף, על שרירי הנשימה, על תנועות עיניים ועוד.

חלוקה נוספת של המוח היא לפי סוג הרקמות שיש בו: הסוגים העיקריים הם החומר הלבן והחומר האפור, ובנוסף ישנם גם חדרי מוח ובתוכם נוזל מוחי שדרתי. החומר האפור מורכב מגופי תאי עצב וכולל גם נימי דם ואילו החומר הלבן בנוי בעיקר מאקסונים (סיבי עצב). החומר האפור הוא המרכיב העיקרי בקליפת המוח שבמוח הגדול, ונמצא גם בשכבה החיצונית במוח הקטן ובגזע המוח. התפקיד העיקרי שלו הוא להעביר מידע אודות גירויים שונים (תנועתיים וחושיים) ולעבד אותו. תפקידו של החומר הלבן הוא קישור בין אזורי החומר האפור השונים, הגוון הבהיר שלו הוא כתוצאה ממעטה המיאלין (שמאפשר העברת מידע במהירות גבוהה) ופגיעה בו מקושרת למחלות כגון אלצהיימר וטרשת נפוצה.

בהתאם התשובה לשאלה מהי בדיקת CT מוח היא תמונה מפורטת של אחד המרכיבים הנ"ל, או יותר, בהתאם לבעיה שאותה רוצים לברר ולמידע הנחוץ לצורך האבחון.

כיצד נראות התמונות של פענוח CT מוח וראש?

הממצאים הגולמיים של בדיקת CT ראש ומוח הם תמונות בגוונים שונים של בהירות וכהות של "פרוסות" מוח. החלקים הבהירים (אם תרצו ה"לבנים") בתמונה הם חומרים שמתאפיינים בצפיפות גבוהה (למשל עצם), החלקים הכהים הם חומרים סמוכים לנוזל, ורקמות אחרות זוכות לאחד מהגוונים הרבים של האפור. לעין בלתי מיומנת מן הסתם התמונות לא מספקות מידע חיוני, אולם לאנשי המקצוע אשר אמונים על פענוח סיטי מוח, ואשר נקראים רדיולוגים, כל פיסה בתמונה היא גם פריט מידע יקר ערך. בפרט מאתרים המפענחים אבנורמליות – כלומר מקומות שבהם המבנה האנטומי במוח אינו זה הרגיל. המיומנות בפענוח תוצאות CT והידע האנטומי הרחב והמעמיק לגבי המוח מאפשרים זיהוי בעיות כגון דימומים, תהליכים אוטמים, גידולים, תהליכים תופסי מקום שדוחקים מבנים אנטומיים קיימים ממקומם הטבעי, בצקות ועוד.

באילו מקרים כדאי לבקש חוות דעת נוספת אחרי פענוח CT מוח וראש?

ברוב רובם של המקרים ההפניה לבדיקות CT מוח הן על רקע מצב רפואי רגיש מאוד. בין המצבים שבהם ההתוויה המקובלת היא אמצעי דימות מתקדם זה: הצטברות נוזלים בגולגולת (הידרוצפלוס – מצב שגורם ללחץ משמעותי על רקמות במוח ולפגיעה מוחית), דימומים תוך מוחיים, אוטם בעורק במוח (על בסיס בדיקה ספציפית שנקראת סיטי אנגיו מוח), דלקות בארובות העיניים או בסינוסים, זיהומים במבנים אלה, גידולים במקום כזה או אחר במוח וחבלה רבת עוצמה בראש. כמו כן נשלחים ל-CT ראש אנשים אשר סובלים משינויים בהתנהגות או בחשיבה, או מכאבי ראש עזים, כשהמקור לכך אינו ברור.

לנוכח הרגישות הגבוהה, והעובדה שגם פספוס של ניואנס זעיר עלול להוביל לאבחון שגוי ולהיעדר טיפול במצב שמחייב טיפול מהיר (כשלכאורה ישנו סיטי ראש תקין אולם בפועל ישנה בעיה), או לחילופין טיפול מורכב וקשה גם כשאין בכך צורך אמיתי, מומלץ במצבים רפואיים מורכבים לפנות לחוות דעת נוספת – של נוירורדיולוגית בכירה ובעלת ניסיון רב במיוחד בפענוח CT ראש ומוח, שמספקת את חוות הדעת תוך 24 שעות ומבטיחה אבחון מדויק לחלוטין במלוא מאת האחוזים.

למידע נוסף על בדיקת CT ראש ומוח
למידע נוסף על בדיקת CT

איך נראה פענוח CT מוח וראש?
4.67 (93.33%) 3 votes
0 תגובות

השאירו תגובה

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. (*) שדות חובה מסומנים