בדיקות CT ו-MRI בגידולי ראש צוואר

גידולי ראש צוואר הם גידולים סרטניים שמתפתחים בלשון, בגרון, בלוע, בבלוטות הרוק ובאיברים נוספים באזור זה. קבוצת גידולים אלה הינה נפוצה למדי (בארה"ב, למשל, אחד מכל 30 מקרי סרטן מקורו בגידול ראש צוואר) ובנוסף הם אגרסיביים מאוד ועל כן ישנה חשיבות קריטית למהירות האבחון. כדי לאבחן גידול שכזה נדרשת בדיקת CT או בדיקת MRI, ועל-מנת להפיק את מלוא התועלת מאמצעי הדימות המתקדמים נדרש גם פענוח איכותי במיוחד, ע"י נוירורדיולוג, ובחלק מהמקרים גם חוות דעת שנייה מטעם נוירורדיולוג בכיר מומחה לתחום.

מהם הגורמים העיקריים לגידולי ראש וצוואר?

הגורמים העיקריים לגידולי ראש צוואר הם עישון ושתיית אלכוהול. שילוב בין שני אלה כבר מהווה גורם סיכון של ממש שמגדיל בשיעור ניכר את ההסתברות להתפתחות גידול בלוע, בלשון, בגרון ובאופן כללי באזור זה.

גורמי סיכון נוספים הם חשיפה לקרינה מייננת, זיהומים סביבתיים אחרים וזיהומים ויראליים. עוד כדאי לדעת ששיעור התחלואה אצל גברים, ובפרט מעל גיל חמישים, גבוה במידה משמעותית ביחס לשיעור הופעת גידולים מסוג זה בקרב נשים.

הסוגים השונים של הגידולים בראש ובצוואר

נהוג לחלק את הגידולים בראש ובצוואר לפי המקור הראשוני שלהם:

* גידולים בדרכי הנשימה העליונות (לוע, פה, שפתיים, גרון, וושט, מיתרי הקול): אלו הם הגידולים הנפוצים ביותר מבין כל גידולי הראש והצוואר, ובמרבית המקרים מקורם בקרצינומה של רקמות אפיתל (רקמות אשר מצפות את איברי הגוף).

* גידולים בגרון האחורי: גידולים אלה לא נגרמים עקב עישון או צריכת אלכוהול מרובה, אלא ככל הנראה בשל וירוס אפשטיין-בר (EBV – הווירוס שאחראי גם להרפס ולמחלת הנשיקה).

* גידולים במערות האף ובסינוסים: גידולים אלה הם בדרך כלל מהסוג של קרצינומה של תאי הקשקש. יחסית קשה לאבחן אותם בגלל שבחלל האף הגידול לא גורם לסימפטומים חריגים.

* גידולים בבלוטות הרוק: גידולים נדירים יחסית, שנגרמים עקב חשיפה רבה לקרינה מייננת או עישון.

הסימפטומים הבולטים של גידולי ראש צוואר

הסימפטומים שנגרמים עקב גידולי ראש צוואר משתנים בהתאם לסוג הספציפי של הגידול ולמקורו, אבל ככלל עלולות להתרחש התופעות הבאות: הפרעות בבליעה או כאבים בזמן בליעת מזון, נפיחות של בלוטות הלימפה, פצעים מדממים בפה שלא חולפים גם כעבור זמן רב יחסית, כאבי גרון, צרידות שנמשכת זמן רב, בליטה באזור הלחי או בגג הפה או בתחתית הסנטר (סימפטום זה מופיע כשהגידול הוא בבלוטות הרוק), דלקות אוזניים חוזרות ופגיעה בשמיעה.

מה ניתן לראות בבדיקת CT?

כאמור ישנה חשיבות גבוהה במיוחד לאבחון מהיר ומדויק של גידולי ראש צוואר, וזאת בגלל שהם עלולים להתפתח במהירות רבה ובאגרסיביות, ולהתפשט לאיברים נוספים.

בדיקת CT של האזור נועדה לספק הערכה של מיקום הגידול/ים והגבולות שלהם, וכן האם כבר התרחשה התפשטות של התאים הסרטניים לבלוטות לימפה ולאיברים מרוחקים. מידע יקר ערך זה ישמש את הרופא המטפל כדי לקבוע תוכנית טיפול.

מהם היתרונות של בדיקת MRI במקרים של גידולים מסוג זה?

ה-CT הוא אמצעי דימות משוכלל מאוד שמספק תוצאות מדויקות תוך זמן קצר, אולם ישנם מקרים שבהם ישנה עדיפות לביצוע בדיקת MRI. בהקשר של גידולי ראש צוואר, כדאי לדעת שמכשירי MRI מדגימים טוב יותר את הגידול, את המעורבות של מבנים אנטומיים סמוכים לו, את מידת ההתפשטות של הגידול, את מידת המעורבות של בלוטות הלימפה בצוואר, את מידת המעורבות של הסחוסים ובאופן כללי כדאי לבסס את קביעת סוג הטיפול ותכנון ניתוח אם נדרש כזה על ממצאי MRI ועל פענוח ללא רבב.

מדוע ישנה חשיבות קריטית גם לאיכות הפענוח?

במקרים של גידולי ראש צוואר אין די באמצעי דימות מתקדם כמו CT או MRI אלא חובה להקפיד גם על פענוח איכותי במיוחד, ע"י נוירורדיולוג/ית ורצוי בעל/ת ניסיון רחב. הסיבה לכך היא שכאמור גידולים אלה מתפשטים במהירות, ואיתור מוקדם פשוט מציל חיים!

בנוסף, ככל שהאבחון מהיר יותר, כך הטיפול פחות קשה. בהתאם, רק פענוח מדויק לחלוטין שלא מפספס שום ניואנס ומספק לרופא המטפל את מלוא הממצאים הדרושים אודות מצב הגידול מאפשר טיפול אופטימלי ואפקטיבי. במקרים מורכבים מומלץ בחום לבקש חוות דעת נוספת של נוירורדיולוג/ית בכיר/ה בעל/ת מומחיות בתחום.

מידע נוסף שעשוי לעניין אותך:
בדיקת MRI מוח וראש
בדיקת CT מוח וראש

בדיקות CT ו-MRI בגידולי ראש צוואר
5 (100%) 1 vote
0 תגובות

השאירו תגובה

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. (*) שדות חובה מסומנים