CT ו MRI בכאבי גב תחתון

כאבים בחלק התחתון של הגב הם אחת הבעיות הרפואיות הנפוצות ביותר – עפ"י הערכות שונות, אחד מכל 6 בני אדם סובל מהתופעה שבמקרה הקל היא לא נעימה ובמקרים החמורים יותר עלולה להוביל לפגיעה של ממש בשגרת החיים, ואין כמעט מי שלא יחווה כאבים שכאלה מתישהו לאורך כל חייו.

ישנם גורמים שונים לכאבי גב תחתון וכן מגוון רחב של תסמינים אפשריים. על-מנת לטפל במצוקה זו באופן האפקטיבי ביותר נדרש אבחון מדויק של מצב האזור, ובפרט של חוט השדרה, השק הדוראלי, חוליות עמוד השדרה המותני (חוליות L1-L5) והרקמות הסחוסיות
שביניהן (אותן רקמות שנקראות דיסקים בגלל צורתן, וששחיקה שלהן באה לידי ביטוי בבלט דיסק או בבקע דיסק ובכאבים בגב התחתון). אבחון מלא ומדויק מושג ע"י בדיקת CT או בדיקת MRI, שמפוענחות ע"י נוירורדיולוג/ית מנוסה.

מהם הגורמים העיקריים לכאב בגב התחתון?

הגב התחתון הוא מבנה מורכב מאוד, ועל כן כאבים באזור זה עלולים להיגרם כתוצאה מסיבות רבות, ובמיוחד שחיקה מתמשכת ומצטברת של הסחוסים שתפקידם הוא להפריד בין חוליות עמוד השדרה ולהגן על חוט השדרה. לשחיקה הנ"ל גורמים רבים ובהם התבגרות, משקל יתר, ישיבה לאורך פרקי זמן ממושכים מדי ופעילות גופנית לא מתאימה, וגם עישון, אלכוהול, דיכאון וחרדות עלולים לתרום לשחיקתם של הדיסקים.

כתוצאה מכך עלולים להתרחש בלט דיסק, בקע דיסק או פריצת דיסק: בלט דיסק הוא מצב שבו הרקמה הסחוסית נדחפת אל מעבר לקו של החוליות ומגיעה אל תעלת השדרה או לשורשי העצבים, ואילו בקע דיסק הוא מצב מורכב אף יותר שבו חלק גדול מהסיבים ברקמות אלה נקרע. גם בלט דיסק וגם בקע דיסק עלולים להחמיר לכדי פריצת דיסק, מצב שבו יש קרע מוחלט בסיבים והנוזל הצמיגי שבתוך הדיסק נוזל החוצה.

בפרט עלולות התופעות הנ"ל להתרחש בדיסק שבין חוליה L5 לחוליה S1 (כלומר בין החוליה התחתונה בעמוד השדרה המותני
לבין חוליית העצה העליונה) ובדיסק שבין חוליות L4 ו-L5 (שתי החוליות התחתונות של עמוד השדרה המותני).

גורמים אחרים לכאבי גב תחתון הם פגיעה באחד השרירים באזור, ברצועות, במפרקים או בגידים. עוד סיבה נפוצה היא היצרות תעלת השדרה (ספיינל סטנוזיס) – מצב שבו התעלה שבתוכה עובר חוט השדרה הופכת צרה ולוחצת עליו ועל תאי העצב שבתוכו, דבר שמוביל לכאבים. היצרות של תעלת השדרה עלולה להיגרם עקב פציעת ספורט, תאונה, בלט דיסק (או פריצת דיסק), גידולים (שפירים או ממאירים) ועוד סיבה נפוצה היא גיל מבוגר, וליתר דיוק הבלאי המצטבר שנגרם לתעלה לאורך השנים.

הסימפטומים הקליניים של כאבים בגב התחתון

הכאבים בגב התחתון מרגישים לעתים כמו שריפה ולעתים כמו דקירה, בחלק מהמקרים הם חדים ובאחרים עמומים וגם העוצמה שלהם משתנה (עד כדי קושי ניכר לעמוד ישר או להתנועע). במחצית מהמקרים הכאב נעלם מעצמו תוך שבועיים, אבל ב-20% מהמקרים הוא נמשך גם יותר מ-6 שבועות ואף עלול להפוך לכאב כרוני.

במצבים מורכבים במיוחד הכאב מקרין לרגליים וגורם לחולשה בגפיים (ואפילו שיתוק חלקי), בא לידי ביטוי גם באזור האגן, ובנוסף
עלולה הפגיעה בעמוד השדרה לשבש גם את השליטה בסוגרים. במצבים אלה חשוב במיוחד לבצע אבחון מקצועי ולהפקיד את פענוח תוצאות ה-MRI או ה-CT בידי נוירורדיולוגים מומחים.

מה מדגימה בדיקת CT גב תחתון?

בדיקת CT שמתמקדת בגב התחתון מדגימה היטב שינויים ניווניים ברקמות הסחוסיות, כלומר הדיסקים שבין החוליות של עמוד השדרה. תוצאות סי.טי. מאפשרות זיהוי מדויק של בלט דיסק או בקע דיסק, אם התרחשה אחת מהתופעות הנ"ל, וכמו כן ניתן לאבחן בעזרת CT היצרות של תעלת השדרה.

מה מדגימה בדיקת MRI של הגב התחתון?

מכשיר ה-MRI מדגים טוב יותר את מצבו של חוט השדרה ובפרט מסוגל לזהות את תסמונת הקונוס הלשדי (קונוס מדולריס – Conus Medullaris), מצב שבו ישנה פגיעה בקצה של חוט השדרה, בחוליה L1 (החוליה העליונה של עמוד השדרה המותני).

בדיקת MRI עדיפה על פני CT גם כשישנו חשד לגידולים בחוט השדרה או בשק הדוראלי, ועוד יכולת משופרת של ה-MRI היא בזיהוי בעיות בכלי הדם אם ישנן. בדיקה זו מראה באופן ברור ומובהק בקעי דיסק ובלטי דיסק כמו גם את מידת הלחץ שהם מפעילים
על השורשים או על תאי העצב שבשק הדוראלי, ועוד המלצה חד משמעית היא לעבור בדיקת MRI עמוד שדרה לפני כל ניתוח וכמובן להפקיד את הפענוח בידיים מקצועיות במיוחד.

מדוע איכות הפענוח חשובה במיוחד במצבים של כאבי גב תחתון?

הן ה-CT והן ה-MRI הם מכשירי דימות משוכללים במיוחד, אבל כדי להפיק מהם את המרב ולאפשר טיפול מיטבי בכאבי הגב התחתון חשוב מאוד שהפענוח יתבצע ע"י נוירורדיולוג, שאמון על זיהוי כל פרט שאינו תקין בצילומי CT ו-MRI, גם אם מדובר בניואנסים זעירים. במקרים מורכבים במיוחד מומלץ בחום לבקש חוות דעת נוספת שאותה מספקים נוירורדיולוגים בכירים ומומחים בתחום – חשוב לזכור שכאבי גב תחתון שלא יזכו לטיפול המתאים ביותר על סמך תמונת מצב מלאה ומדויקת עלולים להחמיר ולייצר פגיעה משמעותית באיכות החיים של האדם ולהגביל אותו עד מאוד.

דוגמא ל MRI בבלטי דיסק בעמוד שדרה צווארי:

בדיקת MRI עמוד שדרה

דוגמא ל MRI בבקע דיסק בעמוד שדרה מותני:

MRI spine waist disk
CT ו MRI בכאבי גב תחתון
4.14 (82.86%) 7 votes