MRI עמוד שדרה בילדים

עמוד השדרה הוא איבר רב חשיבות אצל כל בני האדם ובפרט אצל ילדים, שעדיין נמצאים בתהליך התפתחות וגדילה.

בכל מקרה שבו ישנו חשד לבעיה רפואית כלשהי בעמוד השדרה, או ממצאים שלא ברור מה מקורם, בדיקת MRI היא הדרך הטובה ביותר לקבל תמונת מצב מפורטת ומדויקת של חוט השדרה, תעלת השדרה שמקיפה אותו, החוליות והסחוסים שביניהן.

באילו מקרים מומלץ לבצע בדיקת MRI עמוד שדרה בילדים?

באופן כללי MRI היא הבדיקה המתאימה ביותר להדגמת ממצאים בחוליות, בתעלת השדרה ובחוט השדרה, ובמיוחד בקרב ילדים. בהתאם, ההתוויות לביצוע MRI לילדים הן:

* סקוליוזיס (עקמת) – בעיה נפוצה למדי (כ-2-3% מכלל האוכלוסייה) שבאה לידי ביטוי בסטיית עמוד השדרה ימינה ו/או שמאלה, בזווית של לפחות 10 מעלות, כך שהוא מקבל צורה של האות C או S (או כתב מראה שלהן). ככל שהעקמת מתחילה להופיע בגיל יותר צעיר, כך יש סיכון גדול יותר שהיא תחמיר, ולכן חשוב לבצע בדיקת MRI שעל-פיה ניתן יהיה לקבוע האם אכן הילד סובל מסקוליוזיס ולטפל בהתאם (ובפרט למנוע החרפה של ההתעקמות).

* חשד למומים מולדים בעמוד השדרה ובחוט השדרה – ובהם בין השאר ספינה ביפידה, פגם שמתפתח כבר בחודש הראשון של ההיריון אצל העובר, ובא לידי ביטוי בפתח בחלק מחוליות עמוד השדרה כך שהעצבים של חוט השדרה מתבלטים החוצה דרכו.

* חשד לגידול או תהליך בחוט השדרה – ישנם מספר סוגי גידולים שמתפתחים בעמוד השדרה: גידולים ראשוניים שממוקמים בתוך תאי העצב של חוט השדרה (ובפרט אסטרוציטומה ואפנדימומה), גידולים ראשוניים במעטפת של חוט השדרה אך מחוצה לו (למשל מנינגיומה ושוואנומה), גידולים שדרתיים חוץ קרומיים שפירים או ממאירים שמתחילים בעצמות של עמוד השדרה (ובהם כורדומה, אוסטיאוסרקומה ופיברוסרקומה) וגידולים שניוניים שהתפשטו מאיבר אחר אל העצמות של עמוד השדרה (סוגי הסרטן העיקריים ששולחים גרורות לעמוד השדרה הם סרטן השד, סרטן הריאות, לימפומה, סרטן הכליה, מיאלומה וסרטן הערמונית).

* חשד לדלקת או זיהום בחוט השדרה – דלקת בחוט השדרה עלולה להתפתח עקב וירוסים וחיידקים שפוגעים בו באופן ישיר, וכן בגלל זיהום בדרכי הנשימה או במערכת העיכול שפוגע גם בחוט השדרה. בין הסימפטומים של דלקת בחוט השדרה: כאב בצוואר ובגב שעלול להשפיע גם על הזרועות ורגליים, חולשה בגפיים, תפקוד מעיים לא תקין ועוד.

* חשד לטרשת נפוצה שפוגעת בחוט השדרה – טרשת נפוצה הינה מחלה כרונית שפוגעת בתפקוד התקין של מערכת העצבים המרכזית. בדיקת MRI משמשת לאבחון המחלה הכרונית ובפרט חשוב לבחון את מצבו של חוט השדרה הצווארי.

* חשד למחלת עצם

מדוע MRI עמוד שדרה היא הבדיקה המתאימה ביותר?

ל-MRI יכולת גבוהה להפריד את הרקמות הרכות ובהתאם לספק תמונה ברורה ומפורטת של מבני תעלת השדרה, של חוט השדרה ושל השק הדורלי.

על סמן בדיקת MRI של עמוד השדרה ניתן לקבוע האם יש מלפורמציה מבנית בגופי החוליות ו/או בחוט השדרה, וכמו כן מזהה בדיקה זו גידולים בחוט השדרה.

ממצאי MRI מאפשרים גם הדגמה טובה של תהליכים בחוט השדרה, בחוליות ובשק הדורלי, ומתוך כך לקבוע את מידת ההתפשטות של ממצא כזה או אחר ואת הקשר שלו למבנים אנטומיים סמוכים. בנוסף, מספק MRI חוט שדרה או עמוד שדרה הערכה טובה לגבי האפשרויות הניתוחיות השונות בכל מצב.

דגשים לגבי ביצוע MRI בילדים

MRI עמוד שדרה היא בדיקה שמתאימה במיוחד לילדים מסיבה נוספת – היעדר קרינה מייננת (זהו יתרון חשוב עבור כל מטופל בכל גיל, אבל אצל ילדים, שמטבעם הרגישות שלהם לקרינה גבוהה, על אחת כמה וכמה).

עוד כדאי לדעת שמכשירי ה-MRI המתקדמים ידידותיים יותר לילדים, וכי בחלק מהמקרים, ובפרט כשמדובר בנבדקים צעירים במיוחד, הבדיקה תתבצע בהרדמה כדי להבטיח אי תזוזה ותוצאות מדויקות.

לנוכח רגישות האזור וההשפעה העצומה של עמוד השדרה על איכות חיי הילד ובריאותו, ובהתחשב בממדים הקטנים יחסית של המבנים האנטומיים והמרכיבים השונים של עמוד השדרה, גם איכות הפענוח מהווה מרכיב משמעותי ביותר בבדיקה.

דוגמא לתינוק שנולד עם פגם בסגירת עמוד השדרה עם חוט עגון ויצירת לפומה ושק של קרומים שיוצא מהאזור החוליות המותניות  נשארו  נשאר פתוחות בחלקן האחורי –את  מהות הפגם ניתן להערכה רק בבדיקת MRI

מידע נוסף שעשוי לעניין אותך:

בדיקת MRI לילדים
בדיקת MRI עמוד שדרה
בדיקת MRI

MRI עמוד שדרה בילדים
5 (100%) 3 votes