הדמיית ארובות עיניים – מתי כדאי לבצע MRI ומתי עדיפה בדיקת CT?

ארובת העין היא שקע בגולגולת שמגן על העין. כשישנה פגיעה בארובה ועל כן חשש גם לבעיות הקשורות לראייה, נדרשת בדיקת דימות והאפשרויות הן CT או MRI, בהתאם לסוג הפגיעה.

מהי ארובת העין?

ארובות העין הן כאמור אותם שקעים בגולגולת שבתוכם שוכנים גלגלי העיניים, השרירים שמניעים את האיבר הכה חשוב, כלי הדם והעצבים שמאפשרים את התפקוד התקין של העיניים, רקמות שומן שמשמשות כבולמות זעזועים (שכן העין נמצאת בתנועה מתמדת) ורקמות חיבור שמהוות עוגן לייצוב גלגלי העיניים.

ארובת העין כוללת תקרה (שמורכבת מהעצם הפרונטלית ומחלק של עצם הספנואיד), קיר פנימי (קרוב לאף, מורכב מחלקים של עצם המקסילה, האתמואיד, הספנואיד והעצם הלקרימלית), קיר צידי (שמורכב מחלק של הספנואיד ומהעצם הזיגומטית), רצפה (שמורכבת מחלקים של העצם הזיגומטית, העצם המקסילרית ועצם הפלטין) ומספר חריצים (החריץ הארובתי העליון, החריץ הארובתי התחתון והתעלה האופטית שדרכה עובר עצב הראיה).

הקיר הפנימי, שנקרא גם קיר מדיאלי, הינו דק ועל כן מועד לשברים אם נגרמת חבלה חמורה באזור. בנוסף עלולים לעבור דרכו זיהומים אל פנים הארובה. גם הרצפה דקה יחסית, ועלולה הן להישבר והן לאפשר חדירת זיהום אל הארובה.

באילו מקרים יש צורך בהדמיה של ארובות העיניים?

פגיעה בארובת העין עלולה להוביל לנזקים של ממש, ועל כן חשוב לעבור בדיקת הדמיה מדויקת כדי לדעת את המצב לאשורו ולטפל בהתאם.

המקרים העיקריים שבהם מתבצע דימות של ארובות העיניים הם:

* בלט עין

* עין שקועה

* פזילה

* כפל ראיה

* ראיה מטושטשת

* עין אדומה

* הגבלה בתנועת העיניים

* כאב (כולל כאבי ראש הקשורים לעיניים)

כל אחת מהתופעות הנ"ל עלולה לנבוע כתוצאה מחבלה חמורה באחד המבנים של הארובה, שבר בארובת העין, תהליכים דלקתיים, קיומו של גידול או תהליך זיהומי. ביצוע בדיקת CT או בדיקת MRI מאפשר לזהות מהו הגורם לבעיה בארובה ובעין ובהתאם לקבוע את דרכי הטיפול המיטביות, על מנת למנוע נזקים חמורים ובלתי הפיכים לראיה.

מתי כדאי לבצע בדיקת CT?

בדיקת CT של ארובות העיניים היא אמצעי הדימות המומלץ במקרים שבהם ישנו חשד לשבר בארובת העין, חבלה קשה או כשישנו דימום.

הסיבה לכך היא שה-CT מיטיב להראות שברים, גופים זרים ומבנים גרמיים לא תקינים.

באילו מקרים ההמלצה היא MRI של ארובות העיניים?

בדיקת MRI היא ההדמיה המומלצת כשישנו חשד לבעיה עצבית עקב גידול שלוחץ על עצב הראיה. הגידול הנפוץ ביותר הוא המנגיומה (גידול של כלי הדם, שמופיע הן בקרב ילדים והן בקרב מבוגרים), וגידולים אחרים שה-MRI יאתר הם ציסטה דרמואידית (ששכיחה בקרב ילדים), שוואנומה (גידול של העצב), לימפאנגיומה (גידול של כלי לימפה) וליפומה (גידול של רקמות שומן).

MRI מתאים גם כשמקור הבעיה העצבית הוא דלקת בארובה (ובעיקר ממקור זיהומי או עקב מחלה של בלוטת התריס),

MRI עדיף , כשהרופא המטפל מבקש לאשר או לשלול קיומן של בעיות הקשורות לכלי הדם של הארובה, כשנדרשת הדמיה של גלגלי העיניים והעדשות, כשיש צורך להדגים תהליכים אשר מסננים את רקמות השומן שבארובות וכשישנה פגיעה בבלוטת הדמעות.

בכל המקרים הנ"ל תתבצע בדיקת MRI מכוונת לארובות העיניים, ברזולוציה גבוהה, בחתכים דקים, עם הזרקת גדוליניום ועם דיכוי שומן במישורים השונים – כך שיתקבלו ממצאים מדויקים ומפורטים להפליא בדרך לריפוי הבעיה.

מדוע חשובה במיוחד איכות הפענוח?

עקב הרגישות הגבוהה של ארובות העיניים ושל מה שבתוכן, ישנה חשיבות גבוהה במיוחד לאיכות הפענוח – בין אם מדובר בבדיקת CT של ארובות העיניים ובין אם בוצעה בדיקת MRI. רק פענוח מקצועי לעילא ולעילא מספק לרופא המטפל את כל האינפורמציה לה הוא זקוק כדי להוביל לריפוי מלא.

דוגמא לבלט עין עקב המנגיומה שהינה גידול שפיר בארובת העין בחולה עם מחלה מולדת שגורמת ליצירת כלי דם לא תקינים.

MRI ילדים

דוגמא לגודש  בארובת העין  עקב חיבור לא תקין בין עורק לווריד  עם יצירת  כלי דם פתולוגים

הדמיית ארובות עיניים – מתי כדאי לבצע MRI ומתי עדיפה בדיקת CT?
5 (100%) 4 votes