מהו אבצס במוח? (מורסה במוח)

אבצס במוח הינו מצב נדיר ומסוכן מאוד שנוצר עקב זיהום ברקמות במוח. במצב זה נוצרת למעשה מורסה בתוך המוח והיא מכילה מוגלה, חיידקים ותאים של המערכת החיסונית של הגוף. המורסה נמצאת בממברנה נפרדת מרקמות המוח, וחשוב מאוד לאבחן אותה במהירות, באמצעות בדיקת CT או בדיקת MRI – שכן המורסה עלולה לגרום נזק מוחי ואף להוביל למוות.

למה אבצס במוח מסוכן כל כך?

המורסה שנוצרת במוח גורמת לנפיחות, וזו עלולה ללחוץ על רקמות המוח שמטבען הן עדינות מאוד ולהזיק להן. המורסה גם פוגעת באספקת חמצן ודם לאזורים מסוימים בסביבתה, וגם לכך עלולות להיות השלכות חמורות מאוד. גורם סיכון נוסף הוא התפקעותה של המורסה וכתוצאה מכך נזקים לרקמות מוח רבות.

בהתאם בכל מצב שבו ישנו חשד להיווצרות מורסה במוח נדרש אבחון מידי. בהקשר זה חשוב להדגיש שבימינו ישנם טיפולים אפקטיביים מאוד, וכשהאבצס מאובחן בזמן סיכויי ההחלמה הם למעלה מ-85%. עוד כדאי לדעת שזוהי תופעה נדירה – בין שניים לשלושה מקרים על כל מיליון בני אדם – וכי לגברים יש סיכוי רב יותר לסבול מכך ביחס לנשים.

הסימפטומים של מורסה במוח

הסימפטומים של מורסה במוח (או כאמור אבצס במוח – Brain Abscess) תלויים באזור הספציפי במוח שבו נמצאת המורסה. במרבית המקרים ישנו כאב ראש, ותסמינים נוספים נפוצים הם בחילות, הקאות, חום גבוה ופרכוסים. האבצס עלול לפגוע גם במערכת העצבים וכתוצאה מכך יסבול האדם מחולשה של שרירים, מקושי בדיבור או משיתוק באחד הצדדים של הגוף. לעתים הפגיעה הינה קוגניטיבית ובפרט נוצר בלבול, וסימפטומים אפשריים אחרים הם נוקשות בצוואר, קשיון עורף והפרעה בראייה (ראייה כפולה, ראייה מטושטשת ועוד).

עוד חשוב לדעת שבחלק מהמקרים התסמינים מתפתחים בקצב איטי והדרגתי, אבל קבוע, ובחלק מהמקרים עלולה להיווצר החמרה מהירה. כשכך הדבר חובה לפנות מידית לטיפול רפואי, ואפילו להגיע לבית חולים.

מדוע נוצר אבצס במוח?

האבצס נוצר למעשה ע"י המערכת החיסונית שלנו, כתגובה לזיהום. כשמערכת חיונית זו לא מצליחה למגר זיהום, הפעולה הבאה שלה היא הגבלת היכולת שלו להתפשט, וזאת באמצעות יצירת רקמה בריאה סביבו וכליאתו בתוכה. הרקמה הבריאה היא למעשה המורסה או האבצס. הבעיה היא שבמוח המורסה עצמה הופכת לגורם סיכון.

מי נמצא בקבוצת סיכון גבוה?

אצל רוב בני האדם ישנם מנגנוני הגנה חשובים שמונעים הגעת זיהומים למוח. בפרט עושה זאת ה-BBB (מחסום דם מוח), אבל ישנם מקרים שבהם זיהום מסוים כן מצליח להגיע למוח ומאלץ את המערכת החיסונית ליצור את המורסה.

בפרט זהו המצב ב-3 מקרים: כשהזיהום נוצר בחלל הגולגולת (למשל באוזניים או באף, ובפרט כשישנה דלקת באוזן התיכונה או סינוסיטיס) ומשם חודר למוח; כשהגולגולת סובלת מחבלה (בעקבות תאונה או פגיעה אחרת); או כשמחסום הדם-מוח לא ממלא את תפקידו. אנשים בעלי מחלות לב, מחלות ריאות ומחלות אשר פוגעות במערכת החיסונית (למשל HIV) נמצאים בסיכון גבוה. גם טיפולים כימותרפיים, שמחלישים את המערכת החיסונית, מגבירים את הסיכוי לחדירת זיהומים למוח והיווצרות אבצס מסוכן.

כיצד מתבצע אבחון של מורסה במוח?

אבחון מורסה במוח מבוסס על בדיקת דם, שמזהה הימצאות חיידקים מזהמים, ובנוסף נדרש שימוש באמצעי דימות מתקדמים – בדיקת CT או בדיקת MRI – כדי לזהות את מיקומה המדויק של המורסה ואת גודלה. נתונים אלה קריטיים להחלטה כיצד לטפל באבצס ועל כן חשוב מאוד שפענוח ממצאי ה-MRI או ה-CT ייעשה על-ידי אנשי מקצוע מנוסים ומיומנים במיוחד.

בחלק מהמקרים תתבצע פעולה שנקראת ניקור תחת הנחיית CT – בפעולה זו נלקחת דגימה מהמורסה על-מנת להחליט כיצד לטפל בה באופן המיטבי. לקיחת דגימה מהמוח חייבת כמובן להיעשות ברמת דייקנות מקסימלית, ועל כן היא מתבצעת תחת הנחיית מכשיר CT.

הטיפול באבצס במוח

כאמור בימינו ישנם טיפולים אפקטיביים מאוד באבצס במוח, ובפרט אחרי אבחון מהיר ומדויק באמצעות בדיקת CT או בדיקת MRI ופענוח מקצועי של הממצאים.

האופציה העיקרית היא ניתוח לניקוז המורסה או להסרתה המלאה, אם כי ישנם מקרים שבהם יועדף טיפול תרופתי – כך הדבר כשהמורסה נמצאת בעומק המוח וקשה מאוד להגיע אליה בלי סיכון רב, כשהמורסה קטנה יחסית (פחות מ-2 סנטימטר), כשישנן מספר מורסות, כשישנה דלקת בקרום המוח או כשישנה הצטברות נוזלים באזורים מסוימים במוח (הידרוצפלוס).

ניתוח הוצאת מורסה או ניקוזה נקרא קרניוטומיה ובאופן טבעי הוא נשען על מכשיר CT כדי להבטיח את שלומן של רקמות המוח החיוניות סביב האבצס.

מידע נוסף שעשוי לעניין אותך:
בדיקת MRI מוח
איך נראה פענוח CT מוח וראש?
פענוח בדיקת MRI ו CT

מהו אבצס במוח? (מורסה במוח)
4.67 (93.33%) 6 votes
0 תגובות

השאירו תגובה

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. (*) שדות חובה מסומנים