MRI מוח – מידע חשוב

MRI הוא אמצעי הדימות הטוב ביותר להדגמת מבנים נוירולוגיים עדינים ומורכבים וכן את מצבה של מערכת העצבים – ובהתאם בדיקת MRI מוח הינה ההתוויה הנכונה כמעט בכל מקרה שבו ישנו חשד לבעיה רפואית כלשהי שפוגעת בתפקוד האיבר החשוב ביותר בגוף שלנו, זה שלמעשה במידה רבה מגדיר את מי שאנחנו. כדאי לדעת שבדיקות MRI נחשבות לבטוחות לחלוטין ובפרט לא מעורבת בהן קרינה מייננת שעלולה כידוע להיות מסוכנת, ועוד דגש ספציפי במקרה של MRI מוח הוא שהפענוח חייב להתבצע ע"י אנשי מקצוע מנוסים במיוחד וזאת לנוכח הרגישות המובנת מאליה והחובה לספק לרופא המטפל אינפורמציה מלאה ומדויקת שתהווה בסיס לאבחון מיטבי.

כיצד מתבצעת בדיקת MRI מוח?

MRI מוח, כמו כל בדיקות ההדמיה בדימות מגנטי (השם אם.אר.איי הוא ראשי תיבות של השם באנגלית, Magnetic Resonance Imaging), מתבצעת כשהנבדקים שוכבים על מיטה שמוכנסת אל תוך מכשיר גדול, הלא הוא ה-MRI. בתוך המכשיר שורר שדה מגנטי חזק במיוחד, ובנוסף משוגרים אל המוח, ובפרט אל האזור שאותו רוצים לסרוק על-מנת להבין את מצבו הרפואי של האדם, גלי רדיו. השילוב בין השדה המגנטי, גלי הרדיו ומולקולות המים שבתוך תאי המוח שלנו מאפשר לייצר תמונה תלת-ממדית מפורטת של פנים המוח, כולל כאמור מבנים קטנטנים ועדינים, וברמת דיוק גבוהה להפליא.

בזמן שהנבדק או הנבדקת נמצאים בתוך המכשיר, עליהם להימנע מכל תזוזה. ה-MRI רגיש מאוד לתזוזות, וכל תנועה, כולל כזו קלה, עלולה לשבש את הממצאים ולהקשות על הפענוח שלא לצורך. לרגעים מסוימים נדרשת גם עצירת הנשימה. לאורך כל הבדיקה נמצאים הנבדקים בקשר עם הטכנאים שמפעילים את ה-MRI, ואלה מנחים אותם כיצד להתנהג. שיתוף פעולה מלא מבטיח שהבדיקה, שכרוכה בה אי נוחות מסוימת מעצם השכיבה על מיטה צרה, ללא תנועה, בתוך חלל סגור, לא תתארך יתר על המידה – בסך הכל נמשכת בדיקת MRI של המוח בין 30 דקות לשעה, בהתאם להיקף המידע הנחוץ לצורך האבחון.

באילו מקרים עוברים MRI מוח עם טשטוש?

עבור נבדקים שהחשש שלהם משהות במקום סגור גבוה יחסית, או כשישנו קושי לשכב במשך חצי שעה עד שעה ללא תזונה, ניתן לעבור את בדיקת ה-MRI של המוח עם תרופות הרגעה או זריקת טשטוש. כשהנבדק הוא ילד, ובפרט ילד קטן, סביר להניח שהבדיקה תתבצע תחת הרדמה מלאה שכן בגילאים צעירים כמעט בלתי אפשרי לשתף פעולה עם הבדיקה ולא לזוז בכלל במשך חצי שעה לפחות.

האם ישנן תופעות לוואי בעקבות בדיקות MRI של המוח?

באופן עקרוני בדיקות MRI במוח לא מובילות לתופעות לוואי, ובמרבית המקרים יכולים הנבדקים לחזור לשגרת יומם מיד בתום הסריקה. אם הבדיקה בוצעה תחת טשטוש או הרגעה ייתכן שיהיה צורך להישאר למשך זמן מה במכון שבו היא התבצעה, וזאת עד להתפוגגות החומר. במקרים אלה חובה כמובן גם להימנע מנהיגה או כל פעולה אחרת שמחייבת ערנות מלאה במשך מספר שעות.

מהו גדוליניום?

בחלק מבדיקות ה-MRI של המוח מתבצעת הסריקה רק לאחר שהנבדקים קיבלו חומר ניגוד בשם גדוליניום (לרוב באמצעות צנתר שמוחדר לווריד ושמבצע עירוי של החומר). מטרתו של הגדוליניום היא להפוך את ממצאי ה-MRI לברורים יותר וזאת על-מנת להקל על תהליך הפענוח.

באילו מקרים חל איסור לעבור MRI מוח?

עבור מי שבליבו מותקן קוצב או שבגופו נמצאים רסיסי מתכת ההתוויה במקרה של צורך בקבלת תמונה תלת-ממדית של המוח היא CT ראש ולא MRI מוח. הסיבה לכך היא שגם אם הסריקה מתמקדת במוח, הרי שעצם השהות בתוך שדה מגנטי חזק מאוד עלולה להסיט את הרסיסים ממקומם ובכך לסכן מאוד את האדם, או לחילופין לשבש את פעילותו התקינה של קוצב הלב (וגם לכך כמובן עלולות להיות השלכות חמורות).

עבור נבדקים שתפקוד הכליות שלהם ירוד תומלץ במרבית המקרים בדיקת MRI ללא גדוליניום, שעלול לסכן אותם. בכל מקרה יש לעבור בדיקות דם כלליות כולל תפקודי כליה לפני כל MRI כולל MRI של המוח.

מתי מתקבלות התוצאות של הבדיקה?

באופן טבעי כשעוברים בדיקת MRI מוח הציפייה היא לקבל את הממצאים תוך זמן קצר ככל האפשר, שכן מדובר באיבר רב חשיבות ואם ישנה בעיה רפואית כלשהי הקשורה אליו מן הראוי להתחיל לטפל בה ללא דיחוי. יחד עם זאת עקב מגבלות ואילוצים הקשורים למערכת הרפואה הציבורית בישראל, ישנם מקרים שבהם ממתינים גם שבוע, ואולי אף יותר, לתוצאות הבדיקה. ביצוע MRI מוח באופן פרטי מבטיח תוצאות מהירות מאוד, תוך 24 שעות, ולא פחות חשוב, ואפילו יותר, פענוח MRI על-ידי מומחים בתחום הנוירורדיולוגיה בעלי ניסיון רב במיוחד כך שתוכלו להיות בטוחים שהאבחון יהיה הטוב ביותר שיש.

MRI מוח – מידע חשוב
5 (100%) 2 votes
0 תגובות

השאירו תגובה

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. (*) שדות חובה מסומנים