חשיפה לקרינה במהלך בדיקת CT

בדיקת CT (טומוגרפיה ממוחשבת) הינה אמצעי דימות נפוץ מאוד ובעל יתרונות משמעותיים. מצד שני בדיקה מתקדמת זו מזוהה עם חשיפה לקרינה שעלולה להיות מסוכנת. החשש מפני הקרינה מובן, ואם גם אתם מתלבטים האם לעבור CT, הדרך הטובה ביותר לקבל את ההחלטה הנכונה היא לצבור ידע – מאמר זה יספק לכם אינפורמציה יקרת ערך ובסיס להחלטה מושכלת.

מדוע CT כרוך בחשיפה לקרינה?

בדיקת CT היא למעשה אוסף צילומי רנטגן מזוויות שונות. צילומי הרנטגן מבוססים על קרניים אלקטרו-מגנטיות שמתאפיינות ביכולת לחדור אל הגוף שלנו ולשקף את מצבם של האיברים הפנימיים (כשלשם כך נדרש כמובן גם פענוח סי טי איכותי). בהתאם CT מטבעו כרוך בחשיפה לקרינה – אותן קרני רנטגן. קרני הרנטגן (שנקראות גם קרני X) מייצרות קרינה שמוגדרת כמייננת.

מהי קרינה מייננת ובאילו מקרים היא מסוכנת?

קרינה מייננת מוגדרת כקרניים שמסוגלות לשחרר את האלקטרונים מתוך מולקולות או אטומים (פעולה שהיא למעשה היינון). שחרור האלקטרונים מאטומים או מולקולות בגוף האדם עלול לשנות את מבנה הרקמות ואת ה-DNA, ועל כן קרינה מייננת עלולה להיות מסוכנת.

חשוב להדגיש: כולנו חשופים לקרינה זו גם מבלי לעבור בדיקות CT. המדע עדיין לא יודע לקבוע באופן ודאי כל חשיפה לקרינה מייננת ובפרט קרני רנטגן הינה מזיקה או שמא ישנו סף שרק מעליו מתחילה להיווצר סכנה. בכל מקרה ההמלצה היא לצמצם ככל האפשר את מידת החשיפה לקרינה זו, שנמדדת ביחידה אשר נקראת סיוורט (Sievert או Sv). במהלך בדיקת CT ראש ומוח נחשף האדם לרמת קרינה של 2 מילי סיוורט, כשלשם השוואה  ההערכה המקובלת היא שכל אדם נחשף באופן טבעי ל-2.4 מילי סיוורט בשנה. CT בטן חושף את האדם לפי 5 קרינה ביחס לבדיקת סי טי ראש, ועוד בדיקות שכרוכות בחשיפה לקרינה רבה יחסית הן CT אגן, CT חזה ו-CT כלי דם.

למה בכל זאת אפשר להיות רגועים לפני בדיקות CT?

קרינה מייננת וסיכון מוגבר ללקות בסרטן מעוררים מטבעם חששות רבים ואפילו חרדה – אבל הקונצנזוס הרפואי הכמעט מוחלט בימינו הוא שבסופו של דבר יתרונות ה-CT עולים במידה ניכרת על הסיכון, וכי בסופו של דבר הסיכון אינו גבוה.

בין הנתונים שמציינים הרופאים שתומכים בקיום בדיקות CT:

* התוספת לסיכון הכללי ללקות בסרטן לאחר בדיקת CT בטן אחת היא בסך הכל 0.05%, וכשמדובר על CT ראש התוספת לסיכון זניחה סטטיסטית.

* המחקר העיקר שמצא קשר משמעותי בין חשיפה לקרינה מייננת לבין סרטן בדק את תושבי הירושימה ונגסקי אחרי הטלת פצצת האטום – אולם אירוע יוצא דופן זה שונה לחלוטין מבדיקות ה-CT שהן חלק מהשגרה הרפואית היומיומית.

* מחקר מקיף בקרב כ-170,000 עובדים באנגליה שנחשפו לקרינת רנטגן במסגרת עבודתם לא מצא סיכון חריג (כל עוד רמת החשיפה הכוללת הייתה עד 200 מיליסיוורט – כמות שוות ערך לכמה עשרות בדיקות CT).

* רמת הסיכון ללקות במחלה קשה עקב בדיקת CT נמוכה בהרבה מהסיכון לסבול מפציעה קשה עקב למשל רכיבה על אופניים.

עוד תורמת לרגיעה לקראת בדיקת CT הידיעה כי הדגמים החדשים של מכשירי הטומוגרפיה הממוחשבת פולטים רמות קרינה נמוכות יותר מבעבר.

באילו מקרים לא מומלץ לבצע בדיקות CT?

ילדים, ובפרט אלה הקטנים, וכן נשים בהריון הן אוכלוסיות רגישות במיוחד ועל כן במרבית המקרים מומלץ שלא לשלוח אותם ל-CT. יחד עם זאת במצבים מסוימים יעברו נשים הרות בדיקת CT, תוך נקיטת אמצעי הגנה מיוחדים לעובר ולבטן. בין המצבים שבהם ייתכן ביצוע CT: תסחיף ריאתי, עוויית כלייתית וטראומה חמורה שעלולה להוביל לפגיעה של ממש בראש. עוד כדאי לציין בהקשר זה כי גם לנשים שלא יודעות בוודאות שהן בהריון אולם מעריכות שיש סיכוי כי כך הדבר מומלץ ליידע את הרופא המטפל על-מנת שייקח זאת בחשבון.

האם ישנן חלופות בטוחות יותר ל-CT?

בדיקת דימות מתקדמת אחרת היא MRI, שגם לה יתרונות רבים ובפרט היא לא כרוכה בחשיפה לקרינה. יחד עם זאת ישנם מצבים רפואיים שעבורם ה-MRI לא מספק את הממצאים הנחוצים, ועוד כדאי לדעת כי עלות בדיקת CT נמוכה בהרבה ביחס לעלות MRI.

איך להבטיח מקסימום תועלת בבדיקת CT?

בנוסף לעובדה שהסיכון עקב החשיפה לקרינה הינו מזערי, כדאי לזכור את התועלת הרבה שמעניקה בדיקת CT – בדיקה שחוללה מהפכה דרמטית בתחום האבחון הרפואי בזכות רמת הדיוק הגבוהה שלה והמהירות שבה ניתן לבצע אותה. על-מנת להבטיח מקסימום תועלת חשוב להקפיד על פענוח CT ללא רבב – ובמקרים רגישים במיוחד לפנות לנוירו-רדיולוגית בכירה בעלת ניסיון רב שמבצעת פענוח בדיקת CT בזמן קצר וברמת מקצועיות מרבית.

מידע נוסף שעשוי לעניין אותך:
מהי בדיקת CT
בדיקת CT – יתרונות למול סיכונים
CT ו- MRI לאיתור מחלות נוירולוגיות

חשיפה לקרינה במהלך בדיקת CT
4.09 (81.82%) 11 votes
0 תגובות

השאירו תגובה

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. (*) שדות חובה מסומנים