שימושים והבדלים בין בדיקת רנטגן לבדיקת CT

גילוי קרני הרנטגן בסוף המאה ה-19 הוביל לפריצת דרך של ממש בתחום האבחון הרפואי. היכולת של קרני הרנטגן לחדור גם מבעד לרקמות שמרכיבות את גוף האדם, וההבדלים באופן הספיגה שלהן ברקמות השונות, מאפשרים ליצור תמונה אמינה ומפורטת של פנים הגוף – תמונה שהיא בסיס איתן לאבחון מדויק. בהתאם צילום רנטגן הוא אמצעי דימות מקובל מאוד בימינו, מה גם שלאורך השנים השתכלל מאוד הליך רפואי זה, ובנוסף הרנטגן הוא גם הבסיס לפעולתו של מכשיר ה-CT, אמצעי דימות משוכלל אף יותר.

צילום רנטגן – הבדיקה הבסיסית

במרבית המקרים צילום רנטגן "רגיל" הוא הבסיס לאבחון, ועל כן הרופא המטפל מספק קודם כל הפניה לבדיקה זו. כך למשל יתבצע צילום רנטגן כשרוצים לראות את המבנה של השלד והשרירים באחת הידיים או אחת הרגליים כשישנו חשש לשבר, או כשידוע שיש שבר ומטרת הבדיקה היא להבין את היקפו ומידת חומרתו. במקרים אלה ייתכן שבמקביל לגפה הפגועה תצולם גם הגפה הבריאה, וזאת כדי שאפשר יהיה להשוות ביניהן. צילומי רנטגן אלה מאפשרים גם אבחון בעיות אורתופדיות נוספות כגון שחיקת מפרקים או מומים מולדים. צילומי רטנגן הם גם כלי מצוין לאבחון פציעות ספורט כגון נקעים, דורבן, תסמונת ITB, שין ספלינט, דלקות בגיד האכילס, דלקת בגידים בכתף, קרע במסובבי הכתף (4 שרירים באזור הכתף) ועוד. האבחון מבוסס על העובדה שכל חומר צפוף (עצם או גידול) סופג את הקרניים ועל כן בצילום הוא נראה בגוון בהיר. עצם שבורה תאפשר לקרינה לעבור דרכה ובצילום יופיע אזור כהה. גם רקמות רכות שהינן צפופות פחות מהנורמה ייראו בצילום כהות.

כמו כן ישנן בדיקות שמבוססות על קרני רנטגן: בדיקת צפיפות עצם שמטרתה אבחון מוקדם של אוסטאופורוזיס (מחלה נפוצה למדי בגיל מבוגר ובפרט בקרב נשים), ממוגרפיה שמטרתה אבחון מוקדם של סרטן השד (מחלה ששכיחותה גדלה בשנים האחרונות), שיקוף של מערכת העיכול (בדיקה שמטרתה אבחון מצבים רפואיים רבים, ובהם כיבים, בקע סרעפתי, גידולים בוושט, רפלוקס מהקיבה לוושט, דלקות ועוד).

בדיקות CT – אמצעי הדימות המתקדם

בדיקת CT היא למעשה אוסף צילומי רנטגן, מזוויות רבות (שנקבעות מראש בהתאם לצרכי האבחון). הנבדקים שוכבים על מיטה צרה שמוסעת אל תוך מכשיר. בתוך המכשיר ישנה מצלמת רנטגן שנעה סביב גוף הנבדק/ת ומצלמת את האיבר או האזור שבו מתמקדים מכל הזוויות הנדרשות.

ישנם סוגים רבים של בדיקות CT: סי.טי. ראש, סי.טי. חזה, סי.טי. בטן, סי. טי. דרכי שתן ועוד. בין המצבים הרפואיים שבהם מומלץ לבצע בדיקה זו: חבלה משמעותית בראש, כאבי גב, מחלות ריאה שלא נקבע באופן חד משמעי המקור שלהן בעקבות צילום חזה, כשישנו צורך בצנתור וירטואלי או בקולונוסקופיה וירטואלית, כאבי בטן חמורים חוזרים ונשנים, חשד לאבנים בדרכי השתן, כשנדרש אבחון אונקולוגי ועוד.

האם בדיקת רנטגן וCT מסוכנות?

הן צילום רנטגן פשוט והן CT הן בדיקות לא פולשניות ולא כרוך בהן כאב. בדרך כלל ניתן לחזור לשגרה מלאה מיד לאחר הבדיקה. לעתים נעשה שימוש בחומר מיוחד שמטרתו להפוך את הממצאים לברורים יותר – במקרים אלה תיתכן תגובה אלרגית וחשוב לשים לב לכל סימן חריג.

כמו כן חשוב להדגיש כי מאז שהתגלה כי קרינת רנטגן עלולה להיות גם מסוכנת (בערך באמצע המאה ה-20), ננקטו צעדים שונים כדי להפחית את רמת החשיפה לקרינה. יחד עם זאת, כשישנה רגישות מיוחדת – למשל נשים בהריון – יש לשקול היטב את היתרונות של קרני הרנטגן ושל האבחון אל מול הסיכון.

עלות צילום רנטגן מול עלות בדיקת CT

באופן טבעי לנוכח המורכבות הרבה יותר של מכשיר ה-CT עלות בדיקת סי.טי גבוהה ביחס לעלות צילום רנטגן. יחד עם זאת חשוב להדגיש כי גם בדיקות CT אינן יקרות מאוד, וכמובן שבמידת הצורך כדאי לדרוש מהרופא המטפל הפניה מתאימה.

הזמינות של הבדיקות השונות

צילום רנטגן בסיסי ניתן לבצע במרפאות רבות מאוד, כך שבמרבית המקרים תוכלו לעבור את הבדיקה במקום קרוב לבית. בדיקות CT, לעומת זאת, מתבצעות רק בבתי חולים (ולא בכולם) ובמכונים ייעודיים. בהתאם, ההמתנה לתור לבדיקת CT עלולה להיות ארוכה יותר ביחס להמתנה לתור לצילום רנטגן.

כמה זמן נמשכת כל בדיקה?

צילום רנטגן פשוט נמשך דקות בודדות. גם בדיקת CT אורכת במרבית המקרים פחות מ-10 דקות, אלא אם כן נדרשת בדיקה מורכבת יותר. יחד עם זאת ישנו הבדל משמעותי מבחינת הפענוח – במרבית המקרים, תוצאות צילום רנטגן נמסרות לנבדקים תוך זמן קצר יותר מאשר בדיקות CT וזאת לנוכח הפענוח המורכב יותר שנדרש עבור ממצאי הטומוגרפיה הממוחשבת. במקרים שבהם ישנה חשיבות למהירות האבחון ניתן לפנות לשירות פענוח פרטי, שמבוצע על-ידי נוירורדיולוגית מנוסה במיוחד כך שהתועלת כפולה: תוצאות תוך 24 שעות ואיכות גבוהה עם אפס טעויות.

למידע נוסף בנוגע לבדיקת CT

שימושים והבדלים בין בדיקת רנטגן לבדיקת CT
5 (100%) 1 vote
0 תגובות

השאירו תגובה

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. (*) שדות חובה מסומנים