בדיקת MRI מוח

ה-MRI נחשבת לבדיקה המתקדמת ביותר שיש כיום, כך שאין פלא כי זוהי הבדיקה המומלצת כשעל הפרק עומד מצבו של המוח ונדרש אבחון מדויק ומדוקדק של איבר רב חשיבות ורגיש זה.

מתי מבצעים MRI של המוח?

בדיקת MRI מוח, כמו כל בדיקת MRI, נועדה לזהות שינויים ברקמות, גידולים, מומים מולדים וכו'. המקרים שבהם בדרך כלל ממליץ הרופא המטפל על ביצוע MRI מוח הם:

* חשד לאדנומה בהיפופיזה – כלומר גידול שפיר שנמצא בבלוטת יותרת המוח. במקרים אלה האדנומה עלולה לפגוע בשדה הראיה הצדדי ובמקרים מסוימים התוצאה אף עלולה להיות עיוורון. כשישנה פגיעה בראיה שאין הסבר אחר להתרחשותה והחשד הוא אדנומה, MRI הוא חובה שכן בדיקת ה-ct אינה מצליחה לגלות קיומה של אדנומה.

* אבחון אפילפסיה.

* מעקב אחרי חולים עם גידולים במוח, הן כדי לבנות תוכנית טיפולים בהתאם והן למטרת מעקב שוטף אחר אפקטיביות הטיפולים.

* ירידה ברמת השמיעה כשהסיבה לירידה הינה עצבית.

סוג ספציפי של MRI מוח הוא הדמיה תפקודית (functional MRI ובקיצור fMRI). בדיקה זו מתבצעת לקראת ניתוח על-מנת לספק לרופא המנתח תמונת מצב מפורטת כך שיוכל לתכנן את הניתוח באופן המיטבי. ה-fMRI מאפשר זיהוי מדויק של אזורי השפה, הראיה, הפעילות המוטורית, התחושה ועוד אזורים חשובים (שעשויים להיות במקום שונה אצל כל אדם) ובהתאם יודע המנתח להימנע מפגיעה בהם תוך כדי הניתוח. ישנם אף מקרים שבהם ה-fMRI מתבצע תוך כדי הניתוח.

מטרה נוספת של ה-fMRI היא לאפשר לחוקרים ממגוון רחב של תחומים להבין טוב יותר כיצד עובד המוח שלנו, כשבזכות האיכויות של הדימות בתהודה מגנטית (השם המלא שעומד מאחורי ראשי התיבות MRI) כבר הושגו לא מעט פריצות דרך, כאמור במגוון רחב של תחומים.

בדיקת MRI למוח העובר

עוד MRI ייחודי למוח מתבצע אצל עוברים.

הסיבה לביצוע הבדיקה – שכמובן בוחנת את מוח העובר כשהוא בבטן אמו – היא חשש שמא ישנה פגיעה בהתפתחות התקינה של האיבר הרגיש והחשוב במיוחד. במקרים מסוימים נועד ה-MRI במוח העובר כדי לעזור להורים להחליט אם ברצונם לשמור על ההריון.

כיצד מתבצעת הבדיקה?

ה-MRI הינו מכשיר שנראה כמו מנהרה קצרה שאליה מוכנס שולחן צר עליו שוכבים הנבדקים. על-מנת שהבדיקה תהיה מדויקת לחלוטין הנבדקים מוצמדים לשולחן כך שלא יזוזו ולמעשה ישנם אף רגעים במהלך הבדיקה שבהם הטכנאי שמפעיל את הסורק, ונמצא בקשר רציף עם הנבדקים, מנחה אותם לעצור את נשימתם ל-2-3 שניות.

תמונת המצב של המוח מתקבלת על בסיס הפעלת שדה מגנטי עוצמתי מאוד בתוך המנהרה הנ"ל. הבדיקה נמשכת ברוב המקרים בין חצי שעה לשעה, אם כי לנוכח המורכבות של המוח ייתכנו הבדלים משמעותיים בין בדיקת MRI מוח אחת לשנייה. כך או כך פרט לאי נוחות מסוימת עקב הסיטואציה לא כרוכות בבדיקה זו תופעות לוואי או קשיים. עבור מי שמתקשה במיוחד לשהות בחלל סגור מבלי יכולת לזוז במשך זמן רב יחסית ישנם פתרונות שונים (ברוב המקרים די בטשטוש קל).

למידע נוסף על MRI מוח: לחץ כאן
למידע נוסף על בדיקת MRI: לחץ כאן

בדיקת MRI מוח
5 (100%) 2 votes
0 תגובות

השאירו תגובה

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. (*) שדות חובה מסומנים